Vanhat valkoviinit yllättivät (marraskuu 2011)
Valkoviinit kehotetaan usein juomaan tuoreina, mikä on varmasti hyvä neuvo useimpien kohdalla. Valkoviinit saattavat kuitenkin yllättää pitkäikäisyydellään. Esimerkiksi vanha Sauvignon Blanc -viini saattaa saada upean kypsän Rieslingin piirteitä.

Viinikamraatit saivat tällä kertaa miellyttävän ahaa-elämyksen viiden Bourgognen alueen Chardonnay-viinin ja yhden (lukihäir
iön vuoksi joukkoon mukaan otetun) Pouilly-Fumén alueen Sauvignon Blancin kanssa.

Pouilly-Fumé 1997 (Henri Bourgeois)
Me: WOW! Tuoksussa saunavastaa, savua ja hunajaa; kypsä ja keskihapokas, täyteläinen ja pitkähkö maku. Paras SB, mitä osa oli koskaan maistanut. 19- pistettä (max. 20 p.)

Croix St. Louis 1996 (Albert Bichot, AC Bourgogne)
Me: Voita ja tammea tuoksussa; kuiva, kypsä, pitkä ja hapokas maku. 18+ p.

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 1997 (Louis Max)
Me: Kaneliomenainen ja olkinen bouquet; melko hapokas, kevyen aprikoosinen ja hunajainen maku. 17 p.

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 1995 (Louis Max)
Me: Aromaattinen ja olkinen tuoksu; kuiva, voimakkaan hapokas, kypsä, viheromenainen ja voinen maku. 16½ p.

Chablis Première Cru Montmain 1994 (Denis Race)
Me: Korkkivikainen, mutta piristyi lasissa juotavaksi. Kevyen hunajainen tuoksu; hapokas, keskitäyteläinen, kypsä maku. 12- p.

Chablis Grand Cru Blanchot 1994 (Lamblin & Fils)
Me: Hieno, kevyt, olkinen tuoksu; hieno, kypsä, keskitäyteläinen, pitkä, melko hapokas ja kevyesti voinen maku. 17+ p.


Gewürztraminerit viiniseuran testissä (toukokuu 2011)
Toukokuussa Rovaniemen viiniseuran kuukausiteistingissä tutustuttiin syvällisesti tämän persoonallisen rypäleen maailmaan. Jotkut rakastavat kokottimaista Gewürztramineria—mutta eivät kaikki...

Unkari: Pannonhalmi Apátsági Tramini, 14,81 euroa (keskimäärin 10+ / 20 pistettä)
Alko: Kuiva, keskihapokas, keltaluumuinen, kypsän sitruksinen, kukkainen, hennon ruusuinen, tasapainoinen

Argentiina: Zuccardi Serie A Torrontés, 9,99 euroa (9– p.)

Alko: Kuiva, hapokas, sitruksinen, trooppisen hedelmäinen, kukkainen, hennon laventelinen (HOX: Torrontés 100%)


Italia: Mezzacorona Gewürztraminer, 10,59 euroa (10½ p.)
Alko: Kuiva, hapokas, litsiluumuinen, hennon sitruksinen, kukkaisa, kevyen mineraalinen

Chile: Torres Santa Digna Gewürztraminer Reserve, 9,99 euroa (11+ p.)
Alko: Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, kevyen kukkainen, mineraalinen (Gewürztraminer 95 %, Riesling 5 %)

Uusi-Seelanti: Spy Valley Gewürztraminer, 12,91 euroa (16 p.)
Alko: Puolikuiva, keskihapokas, makean litsiluumuinen, ruusuinen, aromikas
 
Ranska: Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition, 13,20 euroa (14– p.)
Alko: Puolimakea, keskihapokas, litsiluumuinen, kevyen hunajainen, makean mausteinen, kukkaisa


Kolmet barolot ja yhdet brunellot (toukokuu 2011)
Italofiilit Paola Fragola ja Mikko Paananen sekä Kristina Rissanen, Juha Tiensuu, Jyri Tynkkynen ja Anne Upola uppoutuivat tällä kertaa Italian parhaimmistoon. Aikoinaan kansainvälisten lentokenttien taxfreemyymälöistä ostetut ja sittemmin tasaisessa viileässä huoneenlämmössä säilytetyt Barolot olivat Kristinalta. Alkosta ostettu brunello oli Jyrin kokoelmasta.

Loistavan kypsät viinit saivat raatilaiset melkein luopumaan ajatuksesta, että niille annettaisiin pisteitä, mutta lopulta nekin jaettiin. Tosin nämä pisteet ovat ”barolo-asteikolla”, mitä se sitten tarkoittaakin — jotain hyvää joka tapauksessa. Viinien kanssa oli tarjolla juustoja sekä tryffeliöljyssä paistettuja ja marsalalla maustettuja herkkusieniä ja paprikaa. Paras kaveri kaikkien viinien kanssa oli vanha Gouda-juusto, mutta eivät ne herkkusienetkään jääneet syömättä.

Vuosikertojen luonnehdinnat sain Mikolta, mistä kiitos.

Barolo (Lähde: Abbazia dell'Annunziatan (entisen luostarin) oma vuosikertataulukko)
1995: Ottima (ihanteellinen), elegante (tyylikäs, hieno)
1990: Eccezionale (poikkeuksellinen), maestoso (majesteetillinen)
1987: Buona (hyvä), equilibrato (tasapainoinen)

Brunello (Lähde: André Dominé, Viini 2004)
1980: erinomainen

Boffa Angelo, Antichi poderi cascina frati vecchi, Barolo 1995
Me: Tuoksu oli kypsä ja kevyesti kuivakukkainen. Maku oli pitkä, melko notkea, kypsä, hapokas, ”ruusukaramellinen”,  ja kevyesti nahkainen. Keskimäärin 17+
/ 20 pistettä.

Tenimenti di Barolo Fontana Fredda, Reserva 1990
Me: Tuoksu oli kuin muutama kuivakukka tallintakuisessa olkipaalissa. Maku oli kypsä, notkea ja melko hapokas, ja siitä löytyivät myös tuoksun tallintakuis-kuivakukkais-olkiset elementit. 17 p.

Beni di Batasiolo, Barolo, Vigneto Bofani 1987
Me: Tiukan kisan niukka voittaja. Tuoksussa oli portviiniä ja toffeekaramellia. Maku oli kypsä ja notkea, ja siinä oli mukana miellyttävää toffeisuutta ja aavistus nahkaa. 19+ p.

Col d'Orcia Brunello di Montalcino Riserva 1980
Me: Tuoksussa oli aluksi pikkuriikkinen aavistus maakellaria ja hieman tallintakuista, mutta se avautui aromaattisen kuivakukkaiseksi bouquet’ksi. Maku oli kypsän-notkean-samettinen. 18 p.


“Off-mainstream-valkkareita” (huhtikuu 2011)
Kristina Rissanen, Juha Tiensuu, Jyri Tynkkynen ja Anne Upola tarkastelivat Rovaniemen keskustan Alkon uutuusvalkoviinejä huhtikuussa. Mukana oli kolme off-mainstream-valkkaria ja yksi vähän tavallisempi tapaus. Viinien laatu oli tällä kertaa yllättävän heikko.

Pannonhalmi Apátsági Tramini (Gewürtztraminer) 2010
Alko: Kuiva, keskihapokas, keltaluumuinen, kypsän sitruksinen, kukkainen, hennon ruusuinen, tasapainoinen (14,81€)

Me: Ruusuvesikäsivoidetta ja ilmeisesti sakkakypsytyksen tuottamia sikunaisia aromeja tuoksussa ja maussa. Keskimäärin 10- / 20 pistettä.

Tiefenbrunner Castel Turmhof Moscato Giallo 2009
Alko: Kuiva, hapokas, sitruksinen, kevyen aprikoosinen, kukkainen, hennon pomeranssinen (19,09€)
Me: Edellistä voimakkaammin sikunainen, lähes epämiellyttävä tuoksu. Hyvin kypsää aprikoosia tuoksussa ja sitruunan kuorta maussa. 6+ p.

Topázio Reserva 2009
Alko: Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen ananaskirsikkainen, hennon mineraalinen, tyylikkään tamminen (13,76€)
Me: Kissamainen ja aromaattinen mutta puisevan tamminen tuoksu. Kypsä, kevyt (edelliseen verrattuna vähemmän hapokas) ja tamminen maku. 8 p.

Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling 2010
Alko: Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, viheromenainen, hennon kukkainen, mineraalinen (11,89€)
Me: Herkullisen sitruunainen tuoksu. Hapokas ja herkullisen tasapainoinen maku. Hivenen epätyypillinen rieslingiksi mutta ylivoimainen voittaja tällä kertaa. 13½ p.


“Vanhaa” Bordeaux’ta ja uutta porttia (tammikuu 2011)
Kristina Rissanen, Juha Tiensuu, Jyri Tynkkynen ja Anne Upola katsastivat Kristinan kokoelmista kolme vanhaa Bordeaux’ta Lalande de Pomerolin ja Saint-Emilionin alueelta. Vanhuus on aina suhteellista—nämä pullot olivat vain 1990-luvulta, mutta niitä oli säilytetty huoneenlämmössä ja ne olivat suhteellisen nimettömiä.

Niinpä odotimme jännityksellä, mitä sieltä korkin alta löytyy. Port oli sitten loppusilaus mielenkiintoiselle ja pääosin hyvin miellyttävälle illalle.

Château La Petite Croix 1997 (Lalande de Pomerol)
Hyvin vaatimattomasta pullosta soljui lasiin miellyttävän vähäalkoholinen (12%) punaviini. Väri oli jo vaalean tiilenpunainen. Tuoksu oli kypsä, luumuinen ja aavistuksen aromaattinen, ja se kasvoi lasissa vähitellen kuivakukkapotpourri-toffeeta muistuttavaksi bouqueksi. Keskitäyteläinen maku oli notkea, viinillinen ja aavistuksen nahkainen, ja siinä oli ajoittain metallinen vivahde. Keskimäärin 18 / 20 pistettä.

Château Angélique de Monbousquet 1995 (Saint-Emilion)
Grand Cru –linnan kakkosviini oli jo kakkosluokkaa. Jos pisteet olisi pitänyt antaa ensivaikutelman perusteella, olisi tämä saanut puolet vähemmän pinnoja. Tiilenpunainen viini tuoksui aluksi epäterveeltä, ja se toi mieleen ensin tunkion tai hapettoman mutapohjan. Pikku hiljaa lasissa tuoksuu tervehtyi ja päätyi yllättävän hedelmäiseksi, ja siitä erottui myös kuivia olkia. Keskitäyteläinen ja kypsä maku oli alusta lähtien yllättävän hedelmäinen, mutta se oli hieman takakireä ja siinä oli ’tallintakuisia’ vivahteita. 10+ p.

Château La Fleur Saint Georges 1995 (Lalande de Pomerol)
Vielä tumman tiilenpunainen. Kuivia kukkia, minttua ja kypsää hedelmää tuoksussa. Keskitäyteläinen, notkea ja tasapainoinen maku. Tyypillinen omalle alueelleen (eli hyvin Merlot-mainen ja suhteellisen vähäalkoholinen) kuten koko kolmikko. 16- p.

Portal Vintage Port 2000
Port-fani Juhan ilme kirkastui—jos mahdollista—entisestään, kun pöytään ilmestyi tuore vintage-port. Eikä suotta, sillä viini oli tumman sinipunainen, hyvätuoksuinen ja voimakasmakuinen. Tuoksussa oli reilusti mustikkaa ja mustaherukkahilloa. Tuoreessa ja lämpimässä maussa oli aromaattista mustikkaa. Toimii jo nyt loistavasti Roquefortin kanssa, mutta itse laittaisin tämän vielä 5-10 vuodeksi kellariin. 18½ p.